lauantai 7. marraskuuta 2009

Deborah Spungen - Nancy

And I don't want to live this life 1983
Gummerus 1993
380s.


Deborah Spungen kertoo kirjassa tyttärensä Nancy traagisesta elämästä, joka kesti vain 20 vuotta. Nancy oli alusta asti hyvin vaikea ja erilainen kuin muut, ja hän teki perheensä elämästä mahdotonta. Myöhemmin hän alkoi käyttää huumeita, ja seurusteli Sex Pistolsin Sid Viciousin kanssa. 20-vuotiaana hänet löydettiin murhattuna hotellihuoneesta.

Tämä kuuluu niihin kirjoihin, jotka mun on ollut tarkoitus lukea jo vaikka kuinka kauan - keskustelupalstoilla on hehkutettu tätä niin paljon. Nappasin tämän sitten viimeinkin mukaani, vaikka se olikin kammottava ja likainen pokkariversio. Alkuun päästyä oli todella vaikea lopettaa, luin tätä junamatkalla Pohjanmaalle koko ajan. Tuli aivan pöllämystynyt ja hengästynyt olo.. Järkyttävintä tässä on se, että tarina on täysin totta! Aivan käsittämätöntä. Hirvittävä tarina.. Nancy on pumpattu varhaisesta lapsuudesta asti täyteen lääkkeitä, ja sitten ihmetellään, miksi hän on aivan sekaisin. Lääketiede ja lääkärit ovat kehittyneet ihan valtavasti 60-luvulta.. Nancy oli todella aivan hirvittävä (anteeksi) ja moniongelmainen lapsi, mutta tarinasta käy kyllä ilmi myös hänen ajoittainen valloittavuutensa. Perhe on joutunut kestämään aivan mahdottomia taakkoja.. ihme että se pysyi kasassa.

Pokkarin takakansiteksti on muuten todella typerä: "Nancy on äidin tuskasta syntynyt kirja. Se on järkyttävä dokumentti itsetuhoon pyrkivästä nuoresta tytöstä. Se on rehellinen puheenvuoro niiden vanhempien puolesta, joilla on ns. vaikeita lapsia. Samalla se on äidin silmin kerrottu riipaiseva rakkaustarina - Nancyn ja Sex Pistols -yhtyeestä tunnetun Sid Viciousin tarina - joka päättyi murhenäytelmään ja sensaatiolehtien otsikoihin." Siis mitä hemmettiä, puheenvuoro niiden vanhempien puolesta, joilla on NS. vaikeita lapsia?? Ei noin voi kirjoittaa kirjan kanteen, ns. :D Etukannessa lukee myös "järkyttävä huumetarina rockmaailmasta". Blaah..ettekö yhtään parempia myyntilauseita keksinyt. Ärsyttää, kun kansissa jotenkin painotetaan tätä Sid Vicious -puolta, mutta se oli hyvin pienessä osassa kirjassa, eikä läheskään niin kiinnostava kuin Nancyn aikaisemmat vaiheet. Joka tapauksessa, tosi vaikuttava kirja jonka lukemista todellakin suosittelen!

Yllätyin muuten Nancyn ulkonäöstä.

3 kommenttia:

  1. Christiane F.:n Huumeasema Zoo teki aikoinaan suuren vaikutuksen. Rankka tositarina sekin. Olen suunnitellut lukevani sen uudestaan nyt noin 20v ensimmäisestä lukukerrasta.

    http://ajatuksissani.blogspot.com/2008/06/christiane-f-huumeasema-zoo.html

    VastaaPoista
  2. Huomasin tuossa sun "haluaisin lukea" -listalla kirjat Vettä elefanteille ja Tuulen varjo. Suosittelen kumpaakin todella lämpimästi. :)

    VastaaPoista
  3. Oli mielenkiinoista lukea sun kommentteja tästä Nancy-kirjasta, koska ite oon pyöritelly sitä kädessäni useamman kerran ja muistaakseni jopa lainannut sen kerran, mutta sitten en kuitenkaan lukenut... Sidin ja Nancyn tarina kiinnostaa ja olis karmivaa mutta mielenkiintoista lukea siitä ja jonian päivänä sen vielä teenkin. Kiitos kun luit tämän kirjan ja kirjoitit siitä.

    Lipu

    VastaaPoista