lauantai 21. marraskuuta 2009

Douglas Adams - Linnunradan käsikirja liftareille

The Hitch-Hiker's Guide to the Galaxy 1979
WSOY, Loistopokkarit 2005
156s.

"Mustan huumorin ja verbaalisen hurjastelun syövyttämä kulttikirja. 'Älä hätäile. Maapallo tuhotaan tänään.' Suuri ilveily käynnistyy, kun Hyper-avaruuden suunnittelutoimiston edustaja ilmoittaa Maan asukkaille aikomuksesta rakentaa aurinkokunnan halki avaruuden pikatie. Edustaja puhuu rauhallisesti: 'Valitettavasti planeettanne on raivattava rakennustöiden tieltä. Toimitus kestää hieman alle kaksi minuuttia. Kiitos.' Eloon planeettamme possauksesta jää ainoastaan Arthur Dent, joka pääsee huimalle matkalle pitkin Linnunrataa. Linnunradan työntekijän Ford Prefectin kanssa Arthur tutustuu avaruuden hallintaan, maisemiin ja tapoihin."

Taas yksi kirja, joka mun on ollut tarkoitus lukea jo kauan aikaa, jotenkin tämäkään ei vaan ole houkutellut kauheasti.. Ehkä mulla on joku henkinen barrikadi kaikkia tällaisia kulttikirjoja kohtaan? Auringonpalvoja86:n rohkaisemana lainasin kuitenkin tämän, eikä kyllä kaduta, että tuli luettua. Täähän oli oikean veikeä kirja! Ensimmäisten kappaleiden ajan kyllä ajattelin, että mitä hemmettiä, onpa typerä ja sekopäinen kirja.. Mutta sitten siihen tarinaan alkoi pikkuhiljaa tulla järkeä ja aloin ymmärtämään sitä hauskuutta. Tuli ihan sellainen olo, että voisivathan asiat näinkin olla ;) Huvittavin hahmo Marvin-robotti, ja kirjan ehkä paras keskustelu kuuluu näin:
"Onko tuo robotti sinun?" hän kysyi.
"Ei", vastasi ohut metallinen ääni kraatterista. "Minä olen minun."
"En tiedä, voiko sitä yleensä robotiksi kutsua", Arthur mutisi. "Se on pikemminkin jonkinlainen sähköllä toimiva murjotuskone."
Sähköllä toimiva murjotuskone! Aahhaah.. Kyllä piristi päivää :)

Kokonaisuudessaan siis varsin mainio kirja, ja ajattelin kyllä mahdollisesti lukea jatko-osiakin (?). Eikä tämä sittne ollut mitään überscifitekstiä, jos joku sitä kammoksuu.

3 kommenttia:

  1. Heips. Itse en ihan hirveästi tykännyt tästä. Olinkohan ehkä jotenkin väärässä mielentilassa kun luin sen? Elokuva oli musta hauskempi, joskin sekin oli epäyhtenäinen.

    Kiva blogi sinulla!

    VastaaPoista
  2. tämä kirja oli absoluuttisen tylsä ja korrektisti sanottuna epäyhtenäinen.

    VastaaPoista